CUM A FOST IN ISTANBUL?


ISTANBUL 9-13 octombrie


CUM A FOST?

O sa incep prin a le multumi partenerilor de calatorie care au avut bunavointa si increderea sa mearga cu mine in aceasta vacanta. Am fost un grup de 11 oameni frumosi si sper ca o sa tinem legatura in continuare sau de ce nu sa mai mergem impreuna si in alte vacante.


Itinerariul nostru principal a fost:

  • Hagia Sophia
  • Topkapi Palace
  • Basilica Cisterns
  • The Blue Mosque
  • Galata Tour
  • Suleyman Mosque
  • Dolmabahce Palace
  • Istanbul Aquarium
  • Miniaturk
  • Istiklal & Taksim Square
  • Grand Bazaar
  • Bosfor tour
  • 1 day in Buyukada (Princess Islands)
  • Barat
  • Camlica Hill

Prima zi: Plecarea noastra a fost din Bucuresti a fost cu Turkish AIrlines unde am numai lucruri bune de spus pentru aceasta companie, pe scurt  daca aveti ocazia sa zburati cu aceasta companie plus timpul mic de zbor pana in Istanbul (1h20min) nici macar nu iti dai seama cat de repede trece timpul.Check-in-ul se face cu 24h inaintea orei de zbor si se poate lua bagaj de cala de 25kg + bagaj de mana (ghiozdan) de 8kg.

Aterizati pe aeroportul principal din Istanbul (IST) primul lucru a fost sa cumparam o cartela (noi am ales vodafone, cost cartela 165 lire turcesti cu 20gb date mobile), apoi am hotarat sa luam uber fiind 11 persoane ne-am impartit in 3 masini pana la cazare. Din aeroport pana la cazare (zona centrala Taksim) costul uber-ului a fost de 135 lire turcesti undeva la 80lei per masina. Uber-ul in Turcia este facut tot de taximetrist deci ai doar doua optiuni de mers masini galbene sau turquaz.

De cazat am fost cazati la NEVA RIVER FLATS (cazare gasita pe booking) mai jos la o poza a camerei.

NEVA RIVER FLATS

Dupa ce ne-am cazat am hotarat sa mergem sa mancat iar prin recomandarea patronului de la hotelul in care eram cazati am mers la restaurantul Nizam Pide Galatasaray unde am mers pe terasa daca nu ma insel este la etajul 4 (au lift).

Dupa aceasta masa unde totul a fost bine si bun ne-am indreptat catre Taksim Square unde ajunsi acolo am fost norocosi sa prindem celebrul tramvai care circula pe Istiklal, bineinteles ca ne-am pozat cu el. De acolo ne-am hotarat sa ne indreptam catre Galata Tower unde spre drum am facut un popas la un suc natural de rodii de la 2 copii care nu pareau sa aiba mai mult de 14 ani (pret pahar mic 5 lire turcesti/ pahar mare 10 mire turcesti). Pe la jumatatea drumului a inceput ploaia destul de tare asa ca am hotarat sa cumparat niste umbrele pentru ca nu cumva cineva sa raceasca. Ajunsi la tun cativa dintre noi ne hotaram sa urcam sus pentru a vedea view-ul (pret 30 lire turcesti).

TAKSIM SQUARETAKSIM SQUARE

GALATA TOWER

GALATA TOWER VIEW

Dupa atata mers prin ploaie am hotarat sa bem un ceai turcesc la una dintre terasele de la baza turnului iar de acolo ne-am gasit sa facem o rezervare cu view asupra orasului unde sa putem manca. Ne-am decis sa mergem la Rokofoli Ocakbasi (las mai jos o poza cu view-ul de acolo), mancare a fost pe masura localului iar preturile deloc piperate.

RESTAURANT Rokofoli Ocakbasi + view

Dupa o masa copioasa ne-am decis ca cel mai bine ne retragem spre cazare fiind obositi dupa drum. Totusi la hotel am ramas pe terasa pentru a bea un pahar, doua de vin unde patronul hotelului ni s-a alaturat si am stat la povesti.

NEVA RIVER FLATS

Dis de dimineata m-am trezit inainte tuturor pentru micul dejun (pe care nu il recomand) (3e/pers/zi insa cel mai bine il mancati in oras) am pregatit itinerariul pentru ziua in curs si am decis sa mergem spre Hagia Sophia, Topkapi Palace, The Blue Mosque, Grand Bazaar, Basilica Cisterns si Plimbare pe Bosfor (toate sunt in aceeasi zona). Dupa micul dejun de la hotel si multa cafea + ceai turcesc (este gratis din partea hotelului) ne-am pornit la drum.

Primul popas a fost la un magazin in apropiere pentru a ne achizitiona Istanbul card pentru a ne putea deplasa mai bine prin oras (cost card 7lire turcesti apoi incarci cu ce suma doresti, recomand undeva la 70lire turcesti pentru 4 zile).

Costul unei calatorie difera in functie de ce transport iei (metrou, autobuz, tren, feribot etc) – 2.5 lire – 12 lire.

Ajunsi la Hagia Sophia am inceput sa facem poze si cativa din noi ne-am decis sa intram sa o putem admira si din interior (intrarea gratis)(pentru fete trebuie sa aveti capul acoperit cat si picioarele pana la genunchi daca-mi aduc bine aminte), nu am stat foarte mult in interior si am iesit pentru a merge in The Blue Mosque care este fata in fata cu Hagia Sophia. Ajunsi in fata am dat si de cativa oameni care vand plimbari pe Bosfor asa ca dupa lungi discutii am decis sa facem acest tur de 2 ore (ultimul tur de la 16:15 pana la 20:15 ca sa prindem si apusul (pe acesta il si recomand) cost total 11 persoane 900 lire turcesti. Am platit, ne-am luat biletele iar apoi ne-am vazut in continuare de itinerariu. Dupa o serie de noi poze ne-am cativa ne-am decis sa intram si in The Blue Mosque (intrare gratis) care in perioada aceasta era in renovare iar interiorul este foarte micut si nu recomand in comparatie cu Hagia pe care o recomand.

HAGIA SOPHIA

THE BLUE MOSQUE

Ne-am regrupat si am pornit catre Basilica CIsterns (cu plata) care este peste drum. Ajunsi la ea vazand ceva coada si la ce se vedea de afara am decis ca sa dam skip si ne-am indreptat catre Topkapi Palace, unde am fost intampinati de o mare de oameni. Dupa aproape 10 minute de stat in coada am reusit sa intram in curtea palatului insa de acolo doar cativa dintre noi am decis sa intram in interiorul palatului restul ramanand sa-si odihneasca picioarele si sa se racoreasca (24 grade).

TOPKAPI PALACE ROAD TOPKAPI PALACE ENTRANCE

Cost intrare palat 100 lire turcesti, iar turul facut de noi insine a durat undeva la 1h30min facut pe fuga. Las mai jos cateva poze cu ce puteti admira aici.

TOPKAPI PALACE VIEW

Dupa iesirea din palat ne-am regrupat si ne-am indreptat catre Grand Bazaar unde fiecare a dorit sa-si cumpere cate ceva pe el sau prieteni. Ne-am reintors in intersectia principala langa Hagia Sophia si am luat tramvaiul 2 statii care te lasa exact la Grand Bazaar. Primul popas insa a fost sa mancat deoarece ni se facuse foame, aici ne-am decis sa mergem la pas pe stradute si sa alegem un local care l-am gasit foarte repede, ne-am oprit la Àziz Usta. Aici am incercat pentru prima oara supa de linte pe care o si recomand, de asemenea recomand si aici mancarea iar preturile deloc piperate.

GRAND BAZAAR

Dupa o masa copioasa ne-am indreptat catre marele bazar unde ne-am despartit pe grupulete pentru ca fiecare dorea altceva sa caute insa am stabilit o ora si un punct de intoarcere pentru a ne incadra sa mergem la plimbarea pe Bosfor pe care mai devreme o achizitionasem. Intrati in bazar recomand ca orice doriti sa cumparati sa negociati cat puteti de mult, nu dati mai mult de jumatate fata de cat cer ei. De aici eu unul mi-am achizitionat un set de “cani” specifice pentru ceai turcesc, noi le spunem pahare insa ei nu.  Cost final set 6 bucati(cana+ceasca) 100 lire turcesti adica 55-60 lei, pretul de pornire a fost de 300 lire turcesti.

Intorsi la punctul de intalnire si reuniti ne-am indreptat catre punctul de intalnire al “croazierei”. Ajunsi acolo ne-am dat seama ca pe langa noi mai sunt inca vreo 200 de persoane cu noi, ne-am calculat bine care este traseul si unde sa stam pentru a putea observa apusul cat mai bine (bineinteles la etaj). Voi lasa mai jos cateva poze de pe “croaziera” unde la final dupa ce toti ceilalti au coborat, pe noi avantajandu-ne mai mult oprirea unde el parcau vasul am decis sa ramanem la final, de aici a inceput si nebunia in care cei de pe vas au pus muzica tare iar noi am inceput sa dansam si ne-am simtit extraordinar de bine. (las mai jos un video + poze de pe vas)

ISTANBUL GROUP

BOAT TRIP VIEW

Dupa “ancorarea” in port a vasului (Port Galata) am coborat si am luat un autobuz acolo fiind si capatul pentru a ne deplasa spre cazare. Ajunsi la cazare ne-am schimbat si refresh-uit iar apoi am iesit pe Istiklal Street pentru a manca. Aici nu m-ai tin minte localul in care am mancat insa aveti o gramada de variante si sunt sigur ca ve-ti gasi ceva pe gustul vostru.

Dupa masa cativa dintre noi am decis sa mergem la 360 Rooftop Club pentru a pune corpul in miscare prin dans, a savura o bautura si a privi de la etajul 8 Istanbulul pe timpul noptii. Recomand acest local indiferent pentru ce mergi, view-ul face toti banii. Costul unul pahar de vin 50 lire turcesti. In jur de ora 00:30 am decis sa ne indreptam catre hotel unde bineinteles ca am mai ramas pe terasa pentru un pahar de vin.

Urmatoarea zi dupa micul dejun ne-am indreptat catre Dolmabahce Palace (cost intrare 90 lire turcesti). Pana la palat am decis sa luam un uber deoarece trebuia sa schimbam mijlocul de transport. Aici ne-am pricopsit si cu prima teapa din Istanbul, pe aplicatie era suma intre 10-14 lire turcesti iar la finalul cursei ne-am trezit toti cu sume diferite respectiv 38, 30 si 25 lire turcesti. Ajunsi la Palatul Dolmabahce bineinteles a urmat sesiune de poze iar apoi turul palatului unde nu ai voie sa faci poze sau sa filmezi…agenti de paza in toate camerele care nu te lasa sa faci asta. Pe scurt un palat ce trebuie vizitat daca aveti drum in Istanbul. Terminand turul si iesind din nou in curtea palatului am dat de porti gigante care sunt deschise catre mare (un view superb) bineinteles, poze poze si iar poze.

DOLMABAHCE PALACE  

Dupa mai bine de 2h pe care le-am petrecut la Palatul Dolmabahce ne-am decis sa mergem in partea Asiatica asa ca ne-am indreptat catre o statie de autobuz de unde puteam sa trecem in partea asiatica. Ajunsi in partea asiatica ne-am decis sa vedem Camlica Hill de unde se poate vedea o panorama asupra orasului. Bineinteles ca este de urcat asa ca trebuie sa va tina bine picioarele.

Odata ce am terminat cu pozele si foamea batand la usa am decis ca este cazul sa mergem undeva sa mancat asa ca am coborat inapoi in statia in care ne lasase autobuzul iar de aici am ales sa mergem cu metroul pana la ultima statie Usukadar. Ajunsi aici ne-am oprit sa mancam la Dilek Pantane – Cafe & Restaurant unde ne-am asezat la etajul 3 pentru a avea un view catre apa si partea europeana a Istanbului. Mancarea de aici pe langa ca arata intr-un mare fel este foarte buna, recomand cu drag si desert-urile.

Dilek Pantane – Cafe & Restaurant

 

Cu stomacul plin am pornit spre urmatorul obiectiv adica Istanbul Aquarium. In primul rand a fost nevoie sa trecem in partea asiatica si am facut-o cu feribotul iar de acolo fiind o distanta considerabila 33km am decis sa luam un taxi deoarece doar 4 persoane am mers acolo. Cost-ul total am cursei 100 lire turcesti dupa ce am dat de un sofer nebun ne-am bucurat ca am ajuns cu bine la Aquarium deoarece era foarte agresiv in trafic, mergand pe stradute cu semnul interzis claxonandu-i pe ceilalti sa-i faca lui loc, Doamne fereste :).Ajunsi cu bine la Aquarium ne-am luat bilet (cost bilet 120 lire turcesti) iar de aici incolo sa inceapa sedinta foto. Cea mai interesanta parte pentru mine unul a fost Camera Amazon care este fabuloasa, nu am mai vazut asa ceva nicaieri si o trebuie neaparat pusa pe itinerariul vostru (las mai jos cateva poze cu ea), in rest aquarium-ul nu mi s-a parut fabulos (mentionez ca l-am vazut pe cel din Valencia care este cel mai mare din europa si poate din cauza aceasta nu m-a dat pe spate).

AQUARIUM ISTANBUL

Pentru a ne intoarce spre cazare a ales varianta cu trenul pana in Eminonu iar de acolo am decis sa mergem pe jos. Intorsi la cazare ne-am pregatit sa iesim in zona centrala adica Istiklal Street pentru masa de seara si cumparaturi. Da data aceasta ne-am gandit sa mancam la Yirmibir Ocakbasi ( mancare buna insa nu prea vorbesc engleza).

Aici ne-am decis ca pentru ziua urmatoare sa ne odihnim putin mai mult si sa mergem in Buyukada (Princess Islands). A doua zi dimineata am dat skip la micul dejun si la ora 9 ne-am pornit catre insula. Fiind luni spre surprinderea noastra toate transporturile pe care le-am luat catre insula au fost gratuite (autobu pana in Eminonu, feribot pana in Kadikoy si feribor pana in Buyukada) durata totala fiind de 2h de la hotel pana am ajuns pe insula.

Ajunsi pe insula in primul rand ne-am decis sa ne potolim foame si am ales ca restaurant Balikci Suleiman care s-a dovedit o alegere foarte buna. Pe insula o liniste de care aveam nevoie dupa atata alergatura. Langa restaurant este un magazin de legume fructe unde sunt mentinute si aranjate incat ti se face pofta instant asa ca ne-am hotarat sa devoram niste capsune si alte fructe acaror denumire nu o stiu nici acum.

RESTAURANT Balikci Suleiman

APROZARUL de langa restaurant

Terminind masa ne-am decis sa mergem pe o plaja a insulei si sa ne relaxam cu o bere ba chiar sa bagam picioarele in mare. Dupa cautari grele de transport am reusit sa gasim un fel de taxi electric care sa ne duca la plaja respectiva (se poate plati cu istanbul card iar costul acestuia a fost 12 lire turcesti per sens). Dupa 10 min de mers cu taxi-ul electric am ajuns la plaja (plaja privata). Aici ne-am asezat la masa comandand cate ceva de baut apoi am coborat repede sa-mi racoresc picioarele in mare. intrand pana la genunchi spre surprinderea mea imi dai seama ca apa este foarte calda si dupa vreo 5 minute reusesc sa mai conving pe cineva ca sa intram sa facem baie ca este calda. Zis si facut asa ca dupa alte 5 minute cu totii eram in mare si ne bucuram ca in perioada aceasta putem face baie in mare. La final ne trezim cu nota de plata pe care era trecuta si Plaja cost persoane 50 lire turcesti insa nu imi pare rau.

De acolo incepe o noua aventura in a gasi transport inapoi, pentru ca toate taxiurile veneau pline nu prea aveam cu ce sa ne intoarcem asa ca ne-am decis sa mergem pe jos o statie doua sa vedem daca de acolo putem gasi ceva. Dupa ceva timp de mers ajungem intr-o statie de unde mai gaseam cateva locuri libere asa ca ne-am impartit jumate cu taxiul iar jumate cu niste locali care aveam niste scutere. Am avut norocul sa iau localnicul care avea scuter si a fost o senzatie superba.

Intorsi in port avand ceva timp pana feribotul de intoarcere pleaca am inceput sa cautam cateva suveniruri in amintirea acestei insule.  Odata urcati pe feribot ne-am dat seama ca vom prinde apusul pe mare. Tot drumul am fost urmariti de un stol de pescarusi asa ca multe lume de pe feribot au inceput sa arunce cu mancare (las mai jos cateva poze).

Dupa 1h30min petrecute pe feribot si ajunsi in Eminonu am decis ca este timpul pentru

cumparaturi, suveniruri si altele ca amintire. Primul popas a fost la Karakoy Gulluoglu de unde puteti lua cea mai buna baclava ( as putea spune regina baclavalelor, toate tipurile si combinatiile posibile aici le puteti gasi). Al doilea popas a fost prin magazinele de haine unde fiecare am reusit sa ne gasim cate ceva iar apoi ne-am indreptat catre magnetei (eu avand colectie nu puteam rata asta).

De aici ne-am indreptat sa incercam mate de berbec (nu mai stiu denumirea exacta in turca) care este o mancare de tip street food la ei si as putea spune dupa ce am incercat ca seamana cu o shaorma foarte condimentata si care nu m-a dat pe spate. Dupa acest popas ne-am indreptat si la un alt restaurant sa mancam (fiind ceamai proasta alegere nici nu are rost sa-mi aduc aminte numele acestuia).

Intorsi la cazare am vorbit cu patronul hotelului pentru a ne pregati un microbuz care dimineata sa ne duca la aeroport asa ca ne-am pragatit bagejele si dimineata la ora 4 am fost in picioare.

Cei de la hotel foarte amabili ne-au pregatit cafea si ceai turcesc si le multumesc inca odata cu ocazia aceasta.

Pe  scurt cam aceasta a fost experienta noastra in Istanbul si ma bucur ca am cunoscut niste oameni superbi si cu care sper sa raman prieten.

Multumesc pentru rabdare,

Cu drag Pasagerul (Catalin)


Pentru mai multe detalii : mesaj privat Facebook:  Pasagerul



DETALII COVID-19 TURCIA


  • La momentul postarii acestui blog, NU este necesara izolare la intoarcere pentru Turcia
  • NU se cere test de covid

RECOMANDAMEveryDay HoliDay :

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=8YpOUEPbdbY[/embedyt]


Apasa pentru a: REZERVA BILETE DE AVION

Apasa pentru a: REZERVA CAZARE    

Apasa pentru a: INCHIRIAZA MASINA

Verifica dimensiunile bagajelor: BAGAJE

**Daca iti place ceea ce facem, sustine acest proiect cu o donatie DONEAZA AICI . MULTUMIM!

***Va reamintim ca Pasagerul.ro nu este o agentie de turism ci doar un blog de tip DO IT YOURSELF cu ponturi de (cazare, bilete sau alte activitati).  Va multumim pentru intelegere.

 

Please follow and like us:

Leave a Comment